sunnuntaina, kesäkuuta 28, 2009

Iran

Lupasin viime kirjoituksessani kirjoittavani nyt Iranista, ja tarkoituksena onkin kirjoittaa. Mediassa Iran on jäänyt nyt hieman taka-alalle, kun Michael Jackson sattui kuolemaan ja media on keskittynyt näin ollen siihen. Kuitenkin, mielestäni tärkeämpänä uutisena, Iranista saa valtamedian lisäksi uutismatskua "ei niin virallisista" kanavista, kuten vaikkapa liveleakista. Itsekkin muutamia videonpätkiä katsoneena alkaa saamaan hiukan käsitystä minkalaisessa kaaoksessa Irakin naapurissa eletään. Haluaisin vielä käyttää tilaisuuden hyväkseni ja kertoa, että esimerkiksi Liveleakin pätkät ovat vain jäävuoren huippu - rutkasti karmeampia videoita on netti pullollaan, niille jotka niitä haluavat nähdä.

Iranin ihmisoikeusrikkomukset ovat kuitenkin vain yksi näkökohta kyseisen maan nykytilanteeseen. Blogiani aktiivisesti seuranneet tietävät, että katselen tuon tuostakin erilaisia dokkareita, jotka mielellään liittyvät esimerkiksi rahaan ja valtaan (mitä, onko sitä jotain muutakin?!). Kyseisistä dokkareista yhdessä mielenkiintoisimmasta (Zeitgeist) kerrottiin henkilöistä nimeltä "Economic Hitman". Yllätyin, kun missään lukemissani jutuissa (nettitekstit, jne.) ja artikkeleissa (lehdet, jne.) ei mainittu kyseistä "taktiikkaa", vaikka mielestäni sitä käytetään tällä hetkellä Iranissa - ja vieläpä melko tehokkaasti.

Jos haluat tutustua "Economic Hitman" ja muihin samantyyppisiin (Jenkkien) ulkomaanpoliittisiin taktiikoihin, niin suosittelen googlaamaan ja/tai youtubettamaan "Economic Hitmaniä". Aiheesta on julkaistu myös kirja (nimeltä Confessions of an Economic Hit Man", jota en valitettavasti ole vielä saanut käsiini).

Kuitenkin periaate on hyvin yksinkertainen, elikkäs Yhdysvallat sabotoi hallituksen sisäitä turvallisuutta/rauhaa (esimerkiksi lainaamalla varattomille maille paljon pääomaa, kuitenkin tietäen ettei valtio koskaan pysty maksamaan velkaansa takaisin), niin että pystyy nostamaan hallintoon Jenkkimyötäisen henkilön. Jos kuitenkaan pelkkä sabotoiminen ei riitä voidaan paikalle tuoda näitä Economic Hitmänejä, joiden tarkoitus on lahjoa, kiristää, tappaa, mitä tahansa .. jotta valta saadaan vaihtumaan. Dokkareita ja/tai youtube pätkiä tuijottamalla saa kivasti lisätietoja maista, joissa kyseistä taktiikkaa on jo toteutettu - vaihtelevalla menestyksellä.

Minua ihmetyttää miksei tätä asiaa käsitellä missään, vaikka aikaisemmin mainittu kirjakin on Jenkeissä ollut bestseller. Teoriassa (ja nyt Iranin myötä käytännössäkin) "Economic Hitman" tyyppinen taktiikka kuulostaa minusta järkevälle. Lisäksi kyseisen kirjan kirjoittaja (ja videoissa ja radiossa haastateltu herra) John Perkins vaikuttaa järkevältä (ja onkin kouluja käynyt mies). Jos haluat lisätietoja, niin seuraavassa pari linkkiä, jotka tulivat esille ensimmäisinä haussani: "How To Destabalize Countries Legally .Economic Hitman Part 1" ja "Zeitgeist 3 War Money Bank Control economic hit man america".

Lopuksi haluaisin kirjoittaa hieman kritiikistä, joita "Economic Hitman" aiheesta on kirjoitettu. Yksi esimerkki kritikiistä löytyy Saleh AA Younisin kirjoittamassa jutussa, joka on otsikoitu The problems with "Confessions of an Economic Hitman". Kyseinen juttu on ihan mielenkiintoinen, mutta se keskittyy kritiikissään melko pikkujuttuihin, kuten kirjan paksuuteen, kirjoittajan tutkintoon, jne. Tärkeimpänä kritiikin perustana olin lukevinani, että Younisin mielestä kirja aliarvio "uhrimaan" päättäjät, eikä kerro päättäjien toimista tarpeeksi hyvin. Äsken mainitun kaltainen kritiikki edustaa mielestäni kuitenkin erittäin naivia maailmaankatsomusta, koska todellisuus voi olla niin paha, että esimerkkien Jenkkien tarjoama laina voi kuulostaa ihan järkevälle vaihtoehdolle (etenkin, kun sitä tyrkytetään ase ohimolla). Totta Younisin kirjoituksessa on varmasti, että alakynnessä oleva maa varmasti syyttää Jenkkejä alistamisesta ja kaikenmaailman kaltoinkohtelusta, mutta se ei kuitenkaan riitä poistamaan mahdollisuutta, etteikö Economic Hitman-taktiikkaa voitaisi käyttää (tai käytetteisi jo).

Siinäpä tämänkertainen kirjoitukseni. Toivottavasti pystyin esittämään asiani niin objektiivisesti ja puolueettomasti, että jokainen sen lukenut pystyy ja haluaa tehdä siitä omat johtopäätöksensä - ja ennenkaikkea: uskoa ihan mihin itse haluaa.

Ensi kertaan! :)

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Mielestäni erinomainen kirjoitus, niin jäsentelyn kuin asiasisällönkin osalta. Minustakin on epäillyttävää - ja suorastaan pelottavaa - ettei näistä asioista puhuta mediassa enempää. Lohdullista kuitenkin, että mainitsemasi kirja on ollut bestseller.

Itse teoriaan en oo kovin syvällisesti perehtynyt, mutta logiikka tuntuisi järkevältä. Lisäksi ihmettelen suuresti Yhdysvaltain reilusti alijäämäisiä budjetteja, joihin ei ainakaan heti tullut muutosta edes presidentin vaihtumisen jälkeen.

RHN kirjoitti...

Kiitokset "Samille" kommentista ja kehuista. :)

Yhdysvalloissa on nyt tosiaan aika kummallinen tilanne, kun Obamasta tehtiin (etenkin mediassa) jokin suuri pelastaja ja "kaiken korjaaja". Nyt kun ensimmäisten kuukausien aikana suurta muutosta parempaan päin ei ole kuitenkaan tullut, niin "pillereillä paranet" kansa Yhdysvallat alkaa tuohtumaan. Seurataan mitä tuleman pitää. :)

Nyt golfiin!