tiistaina, kesäkuuta 30, 2009

Viskit

Juhannuksena join viinaa. Tarkemmin oluen ja punkun lisäksi hieman viskiä. Tuli siinä mukana olleelta seurueelta hieman negatiivista kommenttia, kun join viskini "shottina". Silloin ajattelin, että tästä oikeasta ja väärästä juomatavasta tulee ottaa selvää, kun esimerkiksi Deadwood tv-sarjassa kovat länkkäritkin vetää viskinsä shottina, mutta samalla useissa elokuvissa tyylikkäät kaverit kulauttaa viskit alas ns. "viskilasista".

Menin siis nettiin selvittelemään asiaa, ja aloitin etsinnän (yllätys yllätys) googlettamalla. Löysinkin verrattain pian suomenkielisen viskiblogin nimeltä "Viskisieppo", jota ylläpiti herra nimimerkillä "Viskisieppo". Viskisieppo blogissa oli aiheena juuri "oikean lasin" etsintä tai ehkä enemmänkin lasin oikeellisuuden tarpeellisuus viskin arvostuksessa ja nauttimisessa. Viskisieppo kirjoittaa esimerkiksi seuraavaa: "Toki oikean muotoinen tulppaanilasi on hyvä maistelussa, mutta onko se lopulta aina paras vaihtoehto nautittaessa viskiä? Viskisieppo väittää että ei ole!"

Itse vain muutamaa viskiä maistaneena otin siis asian esille ja lähetin Viskisiepolle kysymyksen Viskisieppo-blogin kommenttiosioon. Seuraavassa lähettämäni kommentti/kysymys: "Kysymykseni kuuluukin: kuinka tärkeänä koet lasin (ja sitä kautta "nauttimistavan") merkityksen juoman arvostuksena ja oikeallisuutena?" Vastauksen sain melko pian (itse asiassa samana päivänä, koska lähetin kommentin/kysymyksen yöllä). Viskisiepon vastaus (lainaan tähän vain osan vastauksesta, mutta kyseisen blogiosion kommentteineen löydät tästä linkistä) oli seuraava: "Itse yleensä suosin aromilasia viskin kanssa aina, mutta en minä lasiani mukanani kanna mökille/laiturille ja sitten kieltäydy nauttimasta/arvostamasta juomasta kun on "väärä lasi"." ja "Tärkeintä on nauttia ja jokainen meistä kokee nauttimisen omalla tavallaan."

Vastauksessa Viskisieppo vinkkasi käymään Smoke on the Waterin blogilla osoitteessa http://smokeonthewater-fin.blogspot.com/search/label/Viskilasit, jonne suuntasinkin matkani seuraavaksi. Kyseistä Smoke on the Water blogista löytyikin mainio postaus, jonka lukemista suosittelen muillekkin - vaikkei viskit erikoisesti kiinnostaisikaan. Ja, mitäkö Smoke on the Waterin testi selvitti? Noh, että "pienempi" (tai siis vähemmän laakea) lasi pitää viskin aromit paremmin ja pitempään tallessa, kun taas laakeat (ehkä enemmän sitä "oikeaa" viskilasia muistuttavat) lasit pärjäsivät testissä huonommin. Myös testistä saatujen kommenttien mukaan (ilmeisesti sherry)lasit ovat muidenkin viskin ystävien suosiossa.

Mitä siis tästä kaikesta jäi käteen? Ainakin, että makuasioista ei edelleenkään kannata kiistellä ja toisekseen, ettei se minun juomatyylini ollut täysin "väärä", koska väärää juomatapaa on lähes mahdotonta löytää (oli se sitten vaikka Särkänniemen vuoristoradan pahimmassa mutkassa suoraan pullonsuusta nautittuna)! Nyt menen ja nappaan shotin Absolut 100 Vodkaa, josta haluaisin vielä kiittää V-P:tä!


Ensi kerralla kyselyn tulosten tuumailua ja päätösten tekoa!

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

oppineet paljon