lauantaina, toukokuuta 30, 2009

Katsoin dokkarin ja nyt haluan siitä kertoa! (osa 2)

Tervehdys!

Katsoin tällä kertaa dokumentin nimeltä "Enron The Smartest Guys in the Room". Traileri muuten löytyy vaikkapa täältä. Dokkari on saanut IMDB:ssä arvosanaksi 7.8/10, joka hyvin kuvastaa myös minun mielipidettäni. Hyvänä puolena oli musiikit (esimerkiksi Tom Waitsia löytyy), kun taas huonona puolena oli ettei haastateltavien nimiä ilmoitettu ruudulla samaan aikaan haastattelun aikana.

Dokkarin aiheen varmaankin jokainen jo hoksaakin, mutta ilokseni huomasin kyseisen dokkarin aloittavan Enronin alusta asti. Näin sai hyvin ajatuksen siitä mistä kaikki alkoi ja miten Enronin kaltaista huijausta pääsee tapahtumaan. Kuten eräs haastateltavistakin sanoi: "Mikään ei estä tätä tapahtumasta uudelleen." Lisäksi erityisen mielenkiintoisia oli Enronin pankkiirien/meklareiden puhelinkeskustelut, joissa meklarit naureskelivat sähkökatkoksissa kituvien ihmisten kohtaloille ja roihuaville maastopaloille. Jälkimmäisestä meklarit oikein innostuivat vitsailemalla "Burn baby burn!".

Viimeisimpänä tuntemuksena jäi, että eikö näille runkkareille mikään riitä?! Siinä missä varmasti lievemmissä mittakaavassa samantyyppistä toimintaa löytyy jokapaikasta, niin Enronille ei riittänyt edes miljoonat dollarit. Ja, peiteoperaatioiden nimet olivat kuin suoraa vittuilua, vai mitä mieltä olette peitefirman toimitusjohtajan nimestä M. Yass? (Nokkelimmat varmaankin huomaavat, että noista kirjaimista saa pisteen poistamalla "My ass". Myös esimerkiksi Deathstar-nimeä käytettiin.)

Asema69:kin on tässä laskusuhdanteen alussa/aikana vihjannut, että nyt olisi hyvä aika ostaa osakkeita - jos ylimääräistä rahaa sattuu olemaan. Kuitenkin nyt nähtyäni tämän dokumentin haluaisin painottaa, että muistakaa tarkistaa sijoituskohteenne tunnuslukuja (kuten Enronin kohdalla olisi ollut hyvä katsoa sisääntulevia kassavirtoja), eikä uskoa suinpäin toimitusjohtajan puheita kuin ne olisivat jotain lahkojohtajan käskyjä.

Pitäkää lähimmäisistänne huolta. Rauhaa.