maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Ajatusten vaihtoa kehiin, kiitos!

Morjens!

Tähän postaukseen tulee asioita, joista olen jo muutamien kavereiden kanssa mielipiteitä vaihtanut. Lopuksi vähän viihdettä videon ja kuvien muodossa, mutta nyt asiaan!

***


Dokumentti nimeltä Zeitgeist löytyy internetistä ainakin Google Videosta, mutta lisään sen heti tähän (embeded tyyliin) niin säästyy aikaa. Ko. dokkari on pari tuntia pitkä, mutta se on jaettu osiin.



OSA 1.

Uskonto on mielenkiintoinen asia, koska sitä on hankala/mahdoton perustella aukottomasti. Lisäksi ihmisen uskonto/uskominen on hyvin henkilökohtainen asia, eikä toisten ihmisten pitäisi tuputtaa omaa uskomustaan toiselle (esim. ovelta ovelle herättelijät), mutta ns. "uskovilla" ihmisillä ei useinkaan löydy sympatiaa/ymmärrystä "ei-uskoville" ihmisille. Lisäksi uskontoihin kuuluvat lahkot ja fundamentalistisuus, joilla en usko olevan mitään hyvää annettavaa.

Tässä dokkarissa on ääneen päässyt tunnettu ateisti (jo lusikan nurkkaan heittänyt) George Carlin. Carlin arvosteli kristinuskoa mm. raha-asioista ja helvetillä pelottelemisella. Carlinin mielestä uskonto oli vain yksi keino hallinnoida ihmisiä, ja samaa väittää myös ko. dokkari.

Muuten, Narryn kanssa Carlinin juttuja puitiin hieman ihan täällä Asema69:lläkin. Narrylle pointseja mielenkiintoisista kommenteista! Toivottavasti Narry, Dave81 ja kaikki muutkin innostuvat kommentoimaan enemmänkin! ;-)

Lainaus dokkarista: "Kristinusko, kuten muutkin teistiset uskonnot, on aikamme suurin huijaus. Sen tarkoitus on erottaa ihmiset luonnosta ja siten toisistaan. Se kannustaa alistumaan sokeasti johtajien valtaan. Se poistaa henkilökohtaisen vastuun, koska jumala hallitsee kaikkea, ja niinpä karmeita rikoksia voidaan oikeuttaa herran johdatuksella."

OSA 2.

9/11. Mitähän oikein tapahtui?

Ko. dokumentti perustelee Syyskuun 11-päivän tapahtumia tekosyyksi lähtä/päästä sotaan terrorismin uhan/torjunnan vuoksi. Mielestäni dokumentit perustelut ovat tässä osassa erittäin hyviä ja kuulostavat järkeviltä/mahdollisilta.

Yhdysvalloissa oli varmaankin tarvetta jonkinlaiselle yhteiselle asialle/common cause, jonka taakse kaikki kansalaiset voisivat kerääntyä - ja tuntea yhteisöllisyyttä. Suomessa yleisen apatian karkoittamiseen vaaditaan vain hyvää menestystä lätkän arvokisoissa tai Suomen jalkapallomaajoukkueen pääsyä mm-loppukilpailuihin. Yhdysvalloissa on niin paljon ihmisiä (ja vapauksia), että eräänlainen pirstaloituminen on varmastikkin jo ennalta-arvattavaakin.

Wtc-tornien räjäyttämis-spekulointi-videoita on ennenkin liikkunut netissä, mutta tässä ko. dokkarissa asia kootaan hyvin sujuvaksi kerronnaksi.

Lisäki presidentti Bush jr. kaiketi uskoo, että jumala käski hänen mennä sotaan...

Ja vielä lisäksi, mitä sitten vaikka Bush jr. (ja muut hemmot) saataisiinkin todistetusti "kiikkiin" ko. dokumentin kertomista asioista? Eipä paljon mitään! En osaa edes kuvitella tilannetta/aikaa, jolloin näkisin esimerkiksi Jim Bathin lukemassa tiilenpäitä.

OSA 3.

Osa 3 voisi kiinnostaa ainakin taloustietelijä V-P:tä. ;-)

Mielenkiintoisia asioita käydään läpi, eikä vähäisimpänä koulutusjärjestelmä ja -taso. Voiko olla totta, että Yhdysvaltojen kouluissa menee noin huonosti? Ja, että Suomessa menee tosiaan noin hyvin? Kuinka paljon Pisa-kokeissa menestyminen oikeasti kertoo? Jne.

Suomen koulutusjärjestelmää pidetään arvossa ympäri maailmaa, mutta Lintukodosta (kiitos Narrylle vinkistä) löytyy erittäin mielenkiintoinen kirjoitus asiasta.

Mielestäni Suomessa järjestetään hyvää koulutusta, eikä radikaaleja muutoksia (tyyliin Teemun kirjoitus Lintukodossa). Miksi muutosta ei voisi tehdä vaiheittain tai osissa? Tässäkin kohtaa (niinkuin kauppojen sunnuntai aukiolo-ajoissakin) pitäisi sallia enemmän vapautta.

Ko. dokumentissa esitellään myös termit Pohjois-Amerikan unioni ja Amero.

***


Jaahas, Karpon Hannu asuu 49:sissä!



Mitä mehua olikaan tarjouksessa?!



Lopuksi V-P:lle ja Liltielle jo mainitsemani Poker Night animaatio.



***


Tulossa Asema69:llä: uusi golf-video ja rikollisuuden tarkasteluani!



1 kommenttia:

Kuka lie kirjoitti...

Pitkä ja syvällinen kirjoitus. En ole vieläkään katsonut Zeitgeistin ykkös- enkä kakkososaa, mutta silti lyhyet kommentit jo tässä vaiheessa:

1. Kuten kirjoitit, uskonto on jokaisen henkilökohtainen asia ja (lähes) mahdotonta perustella. Näistä syistä siitä ei pitäisi väitellä... ja kuten muistat, emme vuosi sitten käymässä sivistyneessä blogikeskustelussakaan päässeet minkäänlaiseen yhteisymmärrykseen. :-P

Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että liian usein "uskikset" jättävät kyseenalaistamatta auktoriteetit ja/tai eivät edes yritä vaikuttaa asioihin, koska "kaikki menee master planin mukaan". Onneksi poikkeuksiakin on.

Oman uskontokunnan oppien levittämisen taustalla on käsittääkseni ainakin:
a) välittäminen (halu pelastaa muita kuoleman jälkeiseltä karmealta kohtalolta)
b) velvollisuus (Raamattu tai jokin muu Pyhä Kirja kehottaa tekemään niin).
Ongelmana vain on, miten tämä tehdään loukkaamatta ihmisten yksityisyyttä, kotirauhaa jne. Varsinkaan jehovalaiset eivät hoida tätä kovin hyvin.

Eipä silti... onpa vastaan tullut (lähinnä netissä) myös ateisteja, jotka yrittävät tuputtavat omaa maailmankatsomustaan. Onneksi vain vähän.

2. 9/11 -salaliittoteoriathan voi yhdistää Zeitgeistin kolmososaan. Silloin saadaankin aika hurja ja pelottava kokonaisuus. Ja kun tähän vielä yhdistää "Loose Change" -dokkarin, niin koko ajan tää alkaa vaan tuntua realistisemmalta.

3. Terveisiä myös minulta V-P:lle. Yliopiston yläkuppilassahan aloittelimme jo talvella keskustelua Federal Reserve'stä. Pääsimme kolmessa asiassa yhteisymmärrykseen:
i) Zeitgeist on ainakin siinä mielessä oikeassa, että homma menee juurikin niinpäin että Fed vaikuttaa poliitikkojen suuntaan eikä toisinpäin
ii) Federal Reserve Act (joulukuu 1913) on Yhdysvaltain perustuslain vastainen (perustuslaki löytyy englanninkielisestä wikipediasta, ks. article one, section eight)
iii) Ennen kuin jatkamme keskustelua on (ainakin minun) syytä hankkia lisätietoa (keskus)pankkien toiminnasta yms.

Tästä inspiroituneena aion kirjoittaa poliittiseen blogiini lisää juttua asiasta, mutta älkää odotelko sitä kovin nopeasti. :)